Sidhuvud_Mobilversion_Skåne

Skåne - väl värt en resa

Skåne är till ytan ganska litet, men ändå proppfullt av stora upplevelser. Här är avstånden lika små som kontrasterna är stora. Ett välkomnande myller av kaffestugor, slott, modern arkitektur, kullerstensgator, trädgårdar, gästgiverier, museer och konsthantverk
gör Skåne såväl enkelt som kul att besöka. Allra mest får du förstås ut av din vistelse i sällskap av en kunnig och entusiasmerande
SkåneGuide.

Läs mer om Skåne som besöksmål på visitskane.com eller se några godbitar från Skåne nedan. Här har vi delat in Skåne i fyra olika delar, med presentation av våra favoriter - som förhoppningsvis även kan bli dina!

Nordvästra (NV) Skåne

Nordvästra Skånes rikedomar är stora. Inte minst på matens område. Och utbudet av sevärdheter är minst lika brett som Tina Nordströms leende. Vad sägs t ex om ”trädgårdsslottet” Sofiero och friluftsmuseet Fredriksdal i Helsingborg, alla tennisevenemangen i Båstad, det klippiga naturreservatet Kullaberg, Birgit Nilsson-museet i Svenstad, cykelvänliga ön Ven och den s k Keramikbygden, med Höganäs i spetsen? Nordvästra Skåne är nimt!

Sydvästra (SV) Skåne

I sydvästra Skåne är närheten till kontinenten som allra mest påtaglig. Här hittar du det framåtblickande, mångkulturella Malmö, med den skruvade Turning Torso och den majestätiska Öresundsbron som främsta landmärken. Men här finns också student- och domkyrkostaden Lund, fångad i en evig ungdoms vår trots sin tusenåriga historia. På de bördiga slätter som omger städerna väntar golfbanor i världsklass och vid kusten ligger vikingastaden Foteviken som befolkas med frivilliga ”vikingar” sommartid.

Nordöstra (NÖ) Skåne

Nordöstra Skåne kallas också för Det gröna Skåne. I de djupa skogarna och kring de många sjöarna finns otaliga spår efter snapphanarnas historiska strider. På Hovdala slott vid Hässleholm, t ex, kommer man den dansk-svenska historien nära. Den fantastiska Ålakusten bjuder på unika matupplevelser och till Wanås slott, nära Kristianstad, vallfärdar konstälskare från hela världen för att uppleva den högklassiga skulpturparken. 

Sydöstra (SÖ) Skåne

Böljande, gröna landskap och ett alldeles eget ljus karakteriserar sydöstra Skåne. I de pittoreska gamla fiskelägena och i de små byarna på Österlen hittar man numera en hel del konstnärsateljéer, gårdsbutiker och loppisar. Till traktens historiska highlights hör den fantasieggande skeppssättningen Ale Stenar och medeltidsborgen Glimmingehus. Till de mer nutida hör Wallanderland i trakterna av korsvirkesstaden Ystad. I sydöstra Skåne odlas en hel del äpplen och... vin! Besök Äpplets hus i Kivik eller undersök det ”skånska vinundret” på en av alla vingårdar.

SkåneGuide - Guide på ditt språk - Skåne - Sverige